İnternette arama sırları

İnternet'te her gün binlerce yeni sayfa oluşturuluyor. Bu sayfalar içerisinde sizin aradığınız bilgiyi en hızlı ve en doğru şekilde yapabilmek için arama motorlarından yararlanmaktayız. Fakat arama motorlarının da doğru ve etkin şekilde kullanılması bizim aradığımızı daha kolay bulmamızı sağlayacaktır.

En çok kullandığımız arama motorları Google, Bing, Yandex, Yahoo, Ask, Aol
Arama motorlarının en etkili şekilde kullanabilmek için bazı özelliklerini aşağıda saymaya çalıştık. Fakat bazı özellikler bütün arama motorlarında olmayabilir.

1. Anahtar kelimenizi iyi seçin

Araştıracağınız konu ile ilgili kelimeleri iyi seçmelisiniz. Kullanacağınız anahtar kelimeler (Yazıyı en iyi anlatan kelime veya kelime gurubu) sonucu en etkin şekilde çıkaracaktır.
Örnek: 6. sınıfta okuyan ve Fen Bilimleri dersinde ses konusunu araştıran bir öğrenci direk "ses" gibi arama yaptığında alakasız çokça sonuç çıkar. Kapsamı daha da küçültmek için "6.sınıf fen ses" yazması daha uygun olur.

2. İngilizce kelimelere yer verin

Bazen Türkçe arama yaptığınızda istediğiniz sonucu elde edemeyebilirsiniz. Bu gibi durumlarda anahtar kelimelerinizi İngilizce veya diğer dillerde yaparak sonuç elde edebilirsiniz. Bu kelimeleri de bulabilmek için İnternet'te translate (Çeviri)  hizmetinden yararlanabilirsiniz.


3. Daha ayrıntılı kelimeler kullanın

Kullanılan anahtar kelime sayısı az ise daha fazla sonuç çıkar, anahtar kelime sayısı arttıkça elde edilecek sonuç sayısı da azalacaktır. Kelime saysını artırmak veya azaltmak size kalmış.

Örnek: "Hücre" konusunda araştırma yaptığınızda milyonlara varan sonuç çıkar, biraz daha özelleştirdiğiniz de   "hücre çekirdek zarı yapısı bulunan maddeler" daha az ve kesin sonuçlar çıkacaktır.

4. Kelime çıkarın

Arama sonuçlarında bazı kelimelerin olmasını istemiyorsanız, bu kelimeleri çıkarabiliriz. Bunun için istemediğimiz kelimenin önüne "-" işareti koymalıyız.
Örnek: "Batarya -telefon " aramasını yaptığınızda batarya kelimesi aranırken telefon kelimesi yer almaz.

5. Tırnak işareti kullanın

Bir metin veya bir cümle bire bir arama yapmak istiyorsak tırnak işaretleri koymalıyız. Bu sayede arama sonuçlarında yazdığımız cümlenin aynısı çıkacaktır.
Örnek: "Samsung akıllı telefon tavsiyesi" araması yapıldığında sadece bu cümlenin geçtiği yerler çıkacaktır.

6. Kelimeleri çoğul yerine tekil olarak kullanın

Anahtar kelimeleri kullanırken çoğul ifadeler yerine tekil ifadelerin kullanılması daha faydalı olacaktır.
Örnek: "Cep telefonları fiyatları" yerine "cep telefon fiyatı" gibi

7. Büyük ve küçük harf kullanımına dikkat edin

Çoğu arama motoru artık büyük ve küçük harf duyarlılığını kaldırmıştır. Kelimelerin tamamen büyük veya küçük yazılması sonuçları değiştirmemektedir.
Örnek: "Tarla faresi" veya "TARLA FARESİ" veya  "tarla faresi" aynı sonucu verecektir

8. Sitelerin alan adı uzantısı ile arayın

Yalnızca bazı alan adlarında bulmak istiyorsanız. Bu alan adlarını kullanabilirsiniz
Hükumetle alakalı resmi siteler .gov uzantısı alırlar, siz sadece resmi sitelerde arama yapmak istiyorsanız .gov uzantısını ekleyin.
Örnek: "hücre .gov" aramasında sadece .gov alan adı uzantılı siteler çıkacaktır.

9.Anahtar kelimelerinizi genelleştirin

Aramalarınızı kendinizle özdeşleştirmeyin, genel olarak yazın. "Kalp krizi geçiriyorum" yerine "Kalp krizi" gibi daha genel ifadeler kullanın.

9. Dosya uzantılarında arama yapın

Bilgisayar donanımı ile ilgili bir sunu arıyorsanız bunu dosya uzantıları şeklinde yazmanız mümkündür.
ppt: Power point sunu dosyası için kullanabilirsiniz.
doc: Word Document dosyası için kullanabilirsiniz.
xls: Excel tablosu dosyası için kullanabilirsiniz.
pdf: Pdf dosyası (Portable document format) için kullanabilirsiniz
swf: Flash dosyası için kullanabilirsiniz

Örnek: "Bilgisayar donanım ppt"

Bu aramanın daha ayrıntılı yapmanın başka bir yolu da filetype:pdf yazmaktır.
Örnek: Hücre filetype:pdf

10. Seçim önerilerine dikkat edin

Bir arama yaparken harfleri yazmaya başladığınız anda arama motoru size en çok aranan sonuçlarla ilgili öneriler verecektir. Bu önerileri dikkate almanızı öneririz.

11. Resim ve videolarda arama yapın

Arama motorlarının artık resim, video arama özellikleri de vardır. Görsel aramayı ayrıntılı bir şekilde yapabilirsiniz. Resim boyutu, dosya türü, lisansı, renklerine göre arama yapabilirsiniz.
Örnek: "Kuş resim"

12. Web sitesi içinde arama yapın.

Google arama motorunda yalnızca bir sitede arama yapılabilir.
Örnek: site:www.haberler.com anayasa şeklinde Google araması yapıldığında sadece haberler.com sitesinde anayasa kelimesini arayacaktır.

13. Bilimsel yayınlarda arama yapın

scholar.google.com.tr  Google'nin sunduğu akademik yayınları arama motorudur. Üniversiteler için, akademik ve bilimsel araştırmalar için kullanıma sunulmuştur. Yazar ve  konu başlıkları aramalarınız yapabilirsiniz. Üniversitede tez çalışmaları yapanlar için bulunmaz bir fırsattır. Alıntı yap özelliği ve kaç kişinin alıntı yaptığını da burada görebilmektesiniz.

14. Yer ve adres arayın

www.google.com/mapsmaps.yandex.com, maps.turksatglobe.com internette arama yapabileceğiniz harita hizmetlerindendir. Burada arama kutusunun içerisine aradığınız yer, adres, iş yeri bilgilerinizi girdiğinizde size bu yerler hakkında bilgi verecektir.

Arama motorlarının anasayfalarında ayrıca kuruluş adı, bölgesi ve posta kodu gibi özelliklerle de arama yapabilirsiniz. Örnek: 42310 pizza pizza gibi

Haritada arama yapmış olduğunuz yerlere ulaşmak için yol tarifi kutucukları da bulunmaktadır. Yaya,  araba, toplu taşıma, yaya, bisiklet veya uçakla ne kadar sürede varabileceğinizi, alternatif yol tariflerini de alabilmektesiniz.
Yol tarifi alma hakkında bilgi

15. Siteye ait linkleri kaç yerde kullanıldığını öğrenin

Sitenizin nereden link aldığını öğrenmek için link:www.google.com arama yapınız. (Google için geçerli)


16. Benzer içerikli siteleri bulun

Araştırdığınız bir konunun benzerini bulmak için related iki nokta üst üste yazıp web sitesinin adresini yazın.
Örnek: related:www.karmabilgi.net/doku-nedir

Yorumlar