SEO nedir

seo nedir
SEO ingilizcede "Search Engine Optimization" kelimelerinin kısaltmasıdır. SEO Türkçe'ye "Arama Motoru Optimizasyon" olarak çevrilebilir. Kısaca SEO siteni arama motoruna beğendirme stratejisidir. Arama motorlarına sitenizi daha doğru şekilde tanıtmanızı sağlar. Bu sayede doğru konuya gelen ziyaretçiler de aradığını bulmuş olmanın zevkiyle sitenizden mutlu şekilde ayrılacaklardır. SEO ile sadece arama sonuçlarında ilk sırada çıkmayı hemde, sitenize olan trafiğin artmasını sağlarsınız.

Arama motorları bir konunun araştırılmasında kullanılan en etkili araçtır. Bir konuda arama yapılırken kişiler genellikle ilk çıkan sonuca tıklar. Bu nedenle sitenize ait içeriğin ilk sırada çıkması site sahibi webmaster'lar açısından çok önemlidir.

Örnek vermek gerekirse "Laptop" kelimesinde aramalarda ilk sırada çıkmak, firmaya ne kadar fazla getirisi olacağını düşünün. İşte hikayenin başlaması bu şekilde olmaktadır. Herkes gözünü arama yapılan kelimelerde ilk sırada ya da ilk sayfa çıkmak için uğraşmaktadır. 

Ancak SEO yapacağım derken sitenize zarar vermeyin. Unutmayın ki anlık yükselmeler anlık düşmeleri de beraberinde getirir. Önemli olan istikrarlı ve emin adımlarla yükselmektir.

Peki bunun için ne yapılmalıdır?

Bunun için kafa yoranlar hemen arama motorlarının sıralama algoritmasının nasıl alıştığı hakkında araştırma yapmaktadırlar. İşte SEO uzmanlığı burada işin içerisine girmektedir. Hiçbir arama motoru arama sonuçlarının nasıl oluştuğunu bize açıkça söylemiyor, fakat bu işte kafa yoran kişiler bazı deneme yanılmalarla çıkardıkları sonuçlardan bazı genellemeler yapmaktadırlar. Arama motorlarının sıralama algoritmaları zaman zaman değişmektedir, fakat her değişliğe karşı SEO uzmanları farklı yöntemlerle yine ilk sıradaki yerlerini kaptırmamaya çalışmaktadırlar. 

SEO'nu amacı nedir?


Ziyaretçi memnuniyeti sağlamaktır. SEO çalışmasının asıl amacının ziyaretçi merkezli olması gerekir. Herkes arama motorlarında istenilen kelimelerde en üst sırada olmak ister fakat, çeşitli hilelerle üst sıraları elde etseniz de müşteri memnuniyeti olmadıktan sonra bunun çok da önemi yoktur. SEO ile kendinizi daha iyi tanıtma fırsatı bulursunuz.

Bir Site sahibi olarak SEO çalışmasını kendim yapabilir miyim?

SEO deneyimi olan herkes sitesinde bazı SEO çalışması yapabilir. SEO illegal bir çalışma değildir, bunu yapmak ya da yapmamak kişilere kalmıştır. Bunun yanında yanlış ve bilinçsizce yapılan bazı çalışmalar sitenize zarar verebilmektedir.

SEO çalışmalarını ikiye ayırmak mümkündür. Site içi SEO çalışmaları ve site dışı SEO çalışmaları. Site içi SEO çalışmaları daha önemlidir. İçeriğinizi zenginleştirdikten sonra, site dışı SEO çalışmaları yapılmalıdır.

1. Site içi SEO çalışmaları


Sitenizin temelini oluşturan sayfaların arama motoruna iyi bir şekilde tanıtılmasını amaçlamaktadır. Kısaca sayfanızdaki başlık (Title), açıklama (Description) ve içerik (Content) kısımlarının düzgün olarak doldurulmasıdır.

Title (Başlık) nasıl olmalıdır?

Başlık en az 40, en fazla 70 karakter olması önerilmektedir.

Description (Site açıklaması) nasıl olmalıdır?

Konuyu özetle açıklayıcı ve içerisinde anahtar kelimenizin geçtiği 150-160 karakterden oluşan metindir. Bazı sitelerden arama sonucunu Description kısmına yazmazlar ya da en son kısımda bulunur. Cümle orada eksik kaldığı için ziyaretçinin siteye girmesi sağlanır. Ancak bir kullanıcı olarak bu durum benim sürekli canımı sıkmıştır.
Örnek: Kişi "Altının simgesi nedir?" diye arama yapmıştır. Description kısmında "Altının simgesi nedir? konusunu araştırıyorsunuz... " şeklinde yapar kısaca Altının simgesi "Au" demez. Bunu açıklamada söylese siteye girmeden bilgiyi almış olur.

Content (İçerik ) nasıl olmalıdır?

İşin asıl önemli noktası burası, ziyaretçiyi sıkmadan görseller ile süsleyerek, merak ve ilgisini uyandırarak konuyu anlatmanız gerekir. İçeriğin en az 300 kelime olması öneriliyor.İçeriğin başka sitelerden kopya olmaması çok önemli.

Kendi sitenizi kendiniz kodladıysanız, ya da hazır script aldıysanız. Bunlara dikkat etmelisiniz.
Bunun yanında Wordpress, Joomla gibi içerik yönetim sistemlerinde (CMS) yazılarınızın SEO açısından uygunluğunu ölçen çeşitli eklentiler vardır. Bunları kullanmak daha kolaydır.



Bu eklentiler size sitenizdeki yazınızda ne gibi değişiklikler yaparsanız SEO açısından uygun olduğunu uyarmaktadır. 

Bu eklentileri kurma imkanı olmayan blog veya kendi sitesini kodlayanlar için SEO açısından bazı öneriler verebiliriz.

1. Yazınızın linki (Permalink) anahtar kelimenizle (Keywords) uyumlu olmalıdır.
Sayfanın URL adresinde belirlediğiniz keywords bulunmalıdır.

Örnek: "Tanıtım yazısı nedir" arama sonucu için
tantm-yazs-nedir.html    SEO'ya uygun olmayan link
tanitim-yazisi-nedir        SEO'ya uygun link

2. Anahtar kelime (Keywords) kullanımı
Anahtar kelime, sayfanın ilk paragrafta görünmesi gerekir. Anahtar kelime yazı içerisinde birkaç yerde geçmelidir. Sayfa içindeki resimlerde alt etiketlerinde anahtar kelime kullanılmalıdır.

3. Sayfadaki kelime sayısı çok az olmamalıdır.
Önerilen kelime sayısı 300 den az olmamasıdır. Ziyaretçilere biraz daha işe yarar içerik eklenmelidir.

4. Sayfanıza meta açıklaması ekleyin.
Meta açıklamasının fazla uzun olması iyi değildir. Genellikle 120 karakter iyidir. Meta açıklamalarında anahtar kelimenizi kullanın.

5. Yazınızın içeriğinde giden bağlantılar verin.
Yazınızda kaynak olarak giden bağlantıların verilmesi yerinde olacaktır.

6. Sayfa başlığı çok fazla uzun olmamalıdır.
Sayfa başlığı genellikle 70 karakterden az olması önerilir. Fazla olması spam olarak algılanılabilir.

7. Açıklama (Description) uzunluğu en fazla 160 karakter olmalıdır. Çok fazla açıklama arama motorlarında (....) şeklinde görünmesine neden olur.

8. İçeriğin kişinin ilgisini çekecek, kişiyi tatmin etmesi gerekir.

Arama motorları kişilerin içerikten memnun olup olmadıklarını çeşitli yöntemle ölçmektedirler. Google Analytics Hemen çıkma oranı, gibi ölçüler yazınızın ne kadar ilgi çektiğini göstermektedir.

9. Site içeriğinizin güvenilir ve nitelikli olması gerekir. Verdiğiniz bilgi güvenilir olmalı, öğrenci ödevini araştırırken sitenizden yazı alır. Öğretmende bu nasıl araştırma konuyla alakası yok derse o öğrenci bir daha sitenize uğramaz. Kimseyi kandırmak için uğraşmayın, bu müşteri kazıklamadan farksızdır. Eğer tartışmalı bir konu ise başka yerlerden kaynak göstererek objektif olmaya çalışın.

10. Sitenizin yazı, görsel ve tasarım içeriğinin göze hitap etmesi gerekir. 
Temanızı özenle seçilmesi gerekmektedir.

11. Kullandığınız Tag (Etiketler) özenle seçiniz.
Etiketler SEO açısından çok önemlidir. İyi seçilmiş bir etiketin her biri size SEO için bir anahtar kelime sağlar. Bazen sitenize tag ile gelen ziyaretçi normal anahtar kelime ile gelen ziyaretçiden daha fazla olabilmektedir. Devamı için tıklayınız.

2. Site dışı SEO çalışmaları

Site dışı SEO çalışmalarında sitenin dışarıya açılması amaçlanmaktadır. Siz sitenizle ilgili herşeyi yaptınız, artık ben uçmaya hazırım diyorsunuz. Tabi bunu yapmakta reklamla olmaktadır. İşte bu reklam olayı site dışı SEO çalışmasıdır.
Buradaki kural site içi SEO yapılmadan, site dışı SEO'ya geçilmemelidir.
Site dışı SEO arama sonuçlarına etki etmesinden ve çok kişinin buna başvurmasından dolayı arama motorları sürekli olarak bununla ilgili algoritmaları değiştirmektedir. Bunda da işin hilesine kaçmamak gerekmekte, bu şekilde giderse site dışı SEO önemini daha da düşürecektir. Sizin kaliteli içeriğiniz olsun merak etmeyin arama motoru bunun farkına varır. Fakat biz sabırsızlık göstererek veya rekabet şartlarından dolayı site dışı SEO'ya hemen başlamak istiyoruz.

Doğal site dışı SEO başkalarının sizin siteniz hakkında dedikodu yapmasıdır. Bu neden ortaya çıkar çünkü değerli bir içeriğiniz vardır. Farklı bir yönünüz bulunmaktadır. Bunları yapmanız bir çığ gibi sitenize ziyaretçi akımını sağlayacaktır.

Peki nasıl yapılır?
1. Backlink alma Başka siteyi referans gösterme, referans gösterilen içerik boşsa referans gösterende bundan cezasını alır.
2. Sosyal medyayı kullanma : Sitenize ait bir sosyal medya hesabı oluşturarak, burada takipçilerinize  içeriğiniz hakkında bilgi verebilirsiniz.
3. Tanıtım yazıları yazma: Tanıtım yazısı eğer kaliteli olursa iş yapar. Sadece şöyle bir yazım var tıklayın demek çok faydalı değildir.
4. Adwords ve Facebook reklamlarını kullanma: Burası işin biraz maddiyat yönüne bakmaktadır. Paranız varsa backlink satın almak için değilde, Adwords, Facebook ve sitelerin  reklam alanları  gibi yerleri kullanabilirsiniz. Bazen sitelerde 125*125 reklam alanı satılık gibi yerler görürsünüz. Eğer hiti fazla ve sizin konunuzla alakalı bir site ise neden reklam vermeyesiniz. Bu sayede hem reklam veren hem de reklam veren fayda görür.

SEO ile ilgili sorular

Soru 1: Yeni yazdığım bir yazının hemen Google'da çıkmasını istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim?

Yazınızın hızlı bir şekilde Google dizinine eklemek için Web Master Tools araçlarından URL ekleme kısmından yapabilirsiniz. Ayrıca site haritası oluşturmak ve Google'a göndermekte sitenizin hızlı bir şekilde arama sonuçlarında çıkmasını sağlayacaktır. Bunu yapmanın SEO ile bir alakası yoktur.

Soru 2: SEO yapmadan da üst sıralara çıkabilir miyim?

Bazen arama sonuçlarında görürsünüz, ilk sıradaki sonuç bazen birkaç cümle olur. Eğer sonuç bir kaç cümle ile anlatılabiliyorsa lafı uzatmaya gerek yok. Yok SEO'ya uygun olsun diye aynı kelimeleri tekrar tekrar kullanmak ziyaretçiyi sıkar. Kısacası asıl amaç arama motorunu memnun etmek değil, ziyaretçiyi memnun etmektir.


Soru 3: Organik SEO nedir? Nasıl olmalıdır?


SEO'nun organik olanı ve olmayanı diye ayıranlar vardır. Organiklikten kasıt fazla göze batmadan yapılanıdır. Organik olmayanın da amaç sadece ilk sıralara çıkmaktır. Eski SEO teknikleri artık güncelliğini yetirdiği için arama motorlarının gözüne girebilmek için "Organik SEO" hikayesi çıktı.

Bununla ilgili olarak yaşadığım olayı anlatayım. e-okul sistemine girerken çoğunlukla Google kullanırım. Çıkan ilk sonuçta MEB'in sitesi olurdu. Fakat bazı uyanıklar SEO teknikleri ile kendi sitelerini ilk sıraya çıkardılar. Ziyaretçiyi kandırmaya yönelik bir çalışma olduğu için fazla burada tutunamadılar. İşte organik olmayan ve kendine zarar veren bir çalışma tabi ki arama motorları da böyle sitelere cezasını zamanla kesmektedir.

Soru 4: Bir sitenin Google dizin sırası neye göre belirleniyor?

Google bir sitenin kalitesini belirlerken 200 civarı kritere bakmaktadır.  Bu 200 kriteri ayrıntılı olarak biz bilmiyoruz, fakat bazı tahminlerde bulunanlar var. SEO çalışmalarında 200 kritere uydurmak yerine belli başlı çalışmalarda bulunmak daha faydalı olacaktır.

Yazınızın içeriği %30 (Yazının orjinal olması, uzunluğu, başlığı, kullanılan resim, video vb)
Arama sonuçlarındaki tıklamalar  %20 (Tıklama, hemen çıkma, geri dönüş, yorum yapma, aramayı sonlandırma oranları)
Backlink çalışması %15
Sosyal medya  %15
Sitenin yapısı  %10 (Site içi kod yapısındaki bozukluklar)
Mobil uyumluluk  %10 (Mobil uyumlu siteler artık aramalarda bir adım öne geçmiştir)

Not: Tabi ki buradaki oranlar tahmini olarak verilmiştir. Kesinliği Google'de gizli
Bunların hepsinin önemli olduğu aşikardır. Örneğin bunlardan sadece backlinke önem verip diğerleri önemsenmez ise istenilen sonuç elde edilemez. Hepsinin ayrı bir önemi vardır.

Soru 5: Para ile siteme SEO çalışması yaptırmalı mıyım?

Piyasada pek çok SEO uzmanı gezmektedir. Tabi ki bunların içinde işini dört dörtlük yapanlar olduğu gibi sitenizi cezalı duruma düşürenlerde çıkacaktır. Hiç bir kendine SEO uzmanı diyen kişi aramalarda ilk sıra garantisi veremez, hele birde rekabetin fazla olduğu kelimelerde bu imkansız gibidir. 

Eğer tek başına ilgilendiğiniz bir siteniz varsa, ziyaretçi sayınız sizi tatmin edecek seviyede ise macera aramaya gerek yok. Çünkü pirince giderken elinizdeki bulgurdan olmayın. Sizin için en doğru SEO kendi yaptığınızdır. Çoğu zaman "SEO = Backlink" algısı oluyor. Başkası size SEO adına backlink satarak SEO yaptım demesi yanlış çok yanlıştır. Bu şekilde bir yol izleme arama motorlarının gözünden kaçmaz ve sitenizi olumsuz olarak etkiler.

Eğer daha fazla büyümek istiyorsanız bunu ekip çalışması ile yapabilirsiniz. Önemli olan sitenizin içeriği ve bu içeriği güncel tutabilmenizdir. Büyük sitelerde SEO çalışması yapan kişiler vardır, bunlar genellikle kendi bünyelerinde çalışma yaptırmaktadırlar.

Bu nedenle 50-100 TL gibi rakamlarla SEO çalışması yaptıracağınıza hiç yaptırmayın daha iyidir. Bu şekilde pek çok kişi mağdur durumdadır.Ayrıca sitenizin itibarını da düşürebilirsiniz. Bunu kısa bir araştırma yaparak öğrenmeniz mümkündür. Bu mağdurlar kervanına katılmayın. Günümüzde şöyle bir mantık vardır, link ve tanıtım yazısı paketleri satılarak SEO yapılmış olmaktadır. Tamam güzelde sizin sitenizi en iyi bilen sizsiniz, dışarıdan birisi sitenizi tam olarak inceleyerek vakıf olması ve üzerinde değişikler yapması çok zamanını alacaktır. Kısaca tam anlamı ile yapılabilecek SEO çalışması kısa bir zamanda ve cüz i paralara yapılmaz.

Soru 6: Tanıtım yazısının SEO'ya etkisi nedir?

Sitenizin konusu ile aynı olan sektördeki diğer sitelere tanıtım yazısı veya link çıkışı yaptırabilirsiniz. Sosyal medya hesabı oluşturarak da ziyaretçi kazanabilirsiniz. Eğer sizin siteniz içerik bakımından sıkıntısı yoksa kıymetli yazılarınız varsa, bunları tanıtmak için tanıtım yazısı yazabilirsiniz. Tabi ki tanıtım yazısını yazmanın da incelikleri bulunmaktadır. Bunu "Tanıtım yazısı nedir?" yazımda bulabilirsiniz.

Soru 7: Rakiplerim çok güçlü onları nasıl geçmeliyim?

İşe rakip sitelerin ne yaptığını araştırmakla başlayın. Tabi ki rakipleriniz bu kadar yolu kat etmek için uzun süre çalıştıklarına göre sizinde yapmanız gereken daha çok çalışmak olacaktır.
Sizden daha üst sırada olan siteleri araştırmanız, sizde bazı fikirler oluşmasını sağlayacaktır. Rakip siteleri analiz için Ahrefssemrushmajestic sitelerini kullanabilirsiniz.

Soru 8: Tasarımın SEO'ya etkisi nedir?

Tasarım çok önemli bir konudur. Sitenize giren kişilerin yav be demesi artı puandır. Kullanıcı dostu olması aradığını kolayca bulması, gözü yormaması en faydalı şekilde dizayn edilmesi gereklidir.


Soru 9: Backlink almak zararlı mıdır?

Backlinki nereden ve nasıl aldığınıza bağlı olarak değişir. "Sitenize 100 link 10 TL" gibi linklerin faydası değil zararı olur. Bunun yerine kendini kanıtlanış bir siteden bir tane link alsanız bunun çok faydası olabilir. Backlink ziyaretçi sağlar fakat müşteri içerikten memnun kalmazsa sitenizi üst sıralara çıkarmaz.(Google bunu bir şekilde ölçmektedir.)

Fazla link vermeden dolayı çoğu site spam olarak algılandığı için bu linkleri ilerleyen zamanda reddetmeniz gerekebilir. Google bunun için disavow aracı geliştirdi. Bu sayede önemsiz ve sizi cezaya sokabilecek linkleri reddetme hakkınız oldu. Bu konunun daha ayrıntısı için "Google disavow nedir?" yazımı okuyabilirsiniz.

Soru 10: Site temamın mobil olması gerekli mi?

Kısaca söylemek gerekirse evet gerekli. Artık herkesin elinde son model akıllı telefon, bişeyler araştırıp duruyor. Eğer siteniz mobilden gelen müşteriyi memnun etmezse sıralamanız da aşağılara düşecektir. Sitenin mobil uyumlu olması için responsiv tema kullanmanız ya da mobil uyumlulukla ilgili baştan sona değişiklik yapmanız gerekir.

Soru 11: Sosyal medyanın SEO'ya etkisi nedir?

Sosyal medya  site dışı SEO çalışmalarının çok önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Sizin doğru zamanda, doğru paylaşımlar yapmanız iyi bir SEO çalışması olacaktır. Sosyal medyayı kullanabilmek içinde sizin sayfanızın bilinmesi ve paylaşılması gerekmektedir. Bunun için de çok çalışmak gerekmektedir.

Google ve diğer arama motorları ziyaretçilerin aradığını bulup bulmadığını anlayabilecek teknolojileri bulunmakta. Birçok site Google analytics, gibi araçları kullanmaktadır. Burda kişilerin nerelerden bağlandığı, kişilerin yaş, cinsiyet, ilgi alanları gibi pek özelliklerini bilen Google ve diğerleri sizin ziyaretçileri memnun edip etmediğinizi de bilir. Kısaca siz müşterilerinizi memnun edin arama motoru da sizi memnun etsin

Yorumlar